Get Adobe Flash player

Anaalklieren

Wat zijn anaalklieren?


Alle honden hebben anaalklieren. Dit zijn 2 kliertjes net onder de anus en staan in verbinding met de anus. Deze klieren produceren een vloeistof met een sterke geur die aan de ontlasting wordt toegevoegd. Deze geur zorgt voor het afbakenen van het territorium en de communicatie met soortgenoten.

In de praktijk blijkt dat bij veel honden de anaalklieren niet voldoende worden leeg geperst. Hierdoor raken de anaalklieren vol en kunnen er ontstekingen ontstaan.

Symptomen


De hond zal gaan bijten en krabben in de omgeving van zijn staart om zo bij zijn anaalklieren proberen te komen. Ook het zogenaamde “sleetje rijden” is een symptoom dat ontstaat als de hond last heeft van zijn anaalklieren. Sleetje rijden wil zeggen dat de hond met zijn achterlijf over de grond schuurt.

Behandeling

De anaalklieren kunnen door een dierenarts (en eventueel bij een trimsalon tijdens een vachtbehandeling) worden uitgedrukt.

Het kan zijn dat de klacht chronisch wordt en dus regelmatig terugkeert met ontstekingen, in dit geval wordt in de meeste gevallen aangeraden om de anaalklieren geheel te verwijderen, zodat problemen zich niet meer voordoen in de toekomst.

Een behandeling met medicijnen voorkomt dat het probleem chronisch wordt. Vraag uw dierenarts voor meer informatie hierover.

Preventie


Controleer zelf de anaalklieren van uw hond regelmatig. De normale vorm van een anaalklier is ongeveer de grootte van een erwt en moeilijk te voelen. Als de anaalklier groter is en goed te voelen is, is er sprake van een volle anaalklier en deze zal moeten worden leeg geperst.